X

Houffa Gravel

Het schitterende, pittoreske stadje Houffalize aan de Ourthe in de provincie Luxemburg staat al jarenlang bekend als het mekka van de mountainbikesport. Meer zelfs, je kan zelfs zeggen van de offroad-wielersport ‘tout court’ want ook Houffalize heeft de gravelmicrobe te pakken. Wie daar nog aan twijfelt, zal snel overtuigd zijn bij het rijden van Houffa Gravel, een gloednieuw gravelevent speciaal uitgewerkt door en voor de ‘gravellers’ onder ons.

Tijdens Houffa Gravel rijden we door de prachtige omgeving van Houffalize. Het oneindig aanbod aan bospaden en onverharde gravelwegen met elk een andere insteek en ondergrond maken van deze streek een waar paradijs voor iedereen die graag fietst. Gravelliefhebbers kunnen hier hun hartje volledig ophalen temidden van de ongerepte natuur en groene landschappen.

Noteer zaterdag 29 en zondag 30 mei in jullie gravelkalender want dan trekken we naar een machtig stukje natuur in de Ardennen om de coolste gravelstroken en tofste paden te ontdekken. Afspraak aan het Centre Sportif in Houffalize voor een dag vol avontuur en fun! Je kan kiezen uit een parcours van 45 km, 70 km of 95 km.

Parcours Praktische info

Parcours

De parcours zijn zodanig uitgestippeld zodat ze voor iedereen toegankelijk zijn. Technische passages laten we achterwege. De onverharde stroken bestaan voornamelijk uit grind (gravel), zand, steentjes, kasseien of een combinatie van voorgaande. Hier en daar zit er een single track in vervat om de mooiste stroken met elkaar te verbinden. De stroken worden bij regenweer geen modderstroken maar blijven vlot berijdbaar.

Bekijk hier de parcours van Houffa Gravel. De gpx file wordt enkele dagen voor het event toegestuurd.

45 km 70 km 95 km

Een prachtig parcours op ieders maat!

Tijdens Houffa Gravel kan je kiezen uit 3 verschillende afstanden, 45 km, 70 km of 95 km. Elke route bestaat uit minstens 80% offroad wegen.

Na de start in Houffalize trekken we zuidoostwaarts en zoeken we de grens met het Groothertogdom Luxemburg op. Lang geleden dat we nog een grenspaal zagen! Het is vanaf deze grenspaal dat we gedurende enkele kilometers flirten met de grens tussen België en Luxemburg. Bij het verlaten van de grens kruisen we de ravel tussen Bastogne en Gouvy via een tunneltje en dalen we af naar Bernistap, gekend van het ‘kanaal van Bernistap’, een nooit afgewerkte kanaaltunnel die moest dienen om de Maas en de Moezel te verbinden. Iets verderop passeren we het sprookjesachtige riviertje ‘Ruisseau de Boeur’, wat ons betreft één van de mooiste stukken van Houffa Gravel. We gaan helemaal op in het ruige maar verbluffende, Ardense landschap. Probeer even te genieten want vanaf dit punt gaat het onverbiddelijk op en neer tot in Houffalize. Zo duiken we nog twee keer naar de vallei van de Oostelijke Ourthe, een echt stukje ‘into the wild’, totdat we plots camping ‘Moulin de Bistain’ zien opdoemen. Vanaf deze camping klimmen we tussen de chalets omhoog om van daaruit het laatste stuk naar Houffalize in te zetten. Het parcours van 45 km is goed voor 6 hellingen.

Na de klim vanuit camping ‘Moulin de Bistain’ gaat de route van 70 km verder noordwaarts in plaats van westwaarts richting Houffalize. We fietsen in een ruk naar 588 meter boven zeeniveau en komen aan op het ‘Plateau des Tailles’, een beschermd natuurpark. Het hoogste punt van deze hoogvlakte doet een belletje rinkelen want we zitten hier op een boogscheut van de ‘Baraque de Fraiture’. We bevinden ons dus letterlijk in hogere sferen in een fenomenaal stuk natuur dat veel weg heeft van de Hoge Venen met zijn typerende ‘vennen’ en turfbodem. What goes up, must come down, dat geldt ook voor Houffa Gravel. Vanop het bosrijke plateau trekken we zuidwaarts in dalende lijn naar Houffalize. Niet te snel victorie kraaien is het motto want onderweg gaat het uiteraard nog enkele keren op en af. Deze route bevat 11 hellingen.

Net voordat de route van 70 km Houffalize aantikt, maakt het parcours van 95 km nog een westelijke lus. Vlak na de splitsing passeren we op een steenworp afstand van Brasserie D’Achouffe. Misschien spot je in de verte wel de kabouter van de brouwerij en begin je al dorst te krijgen. Geen nood, je welverdiende Chouffe ligt op je te wachten aan de finish! Na deze portie goede moed dalen we af richting het ‘Natuurpark van de twee Ourthes’ en kruisen we opnieuw de Oostelijke Ourthe, ditmaal aan de andere kant van Houffalize waar de rivier een bredere loop kent. In het dal passeren we ook ‘les Cabanes de Rensiwez’ waar je idyllisch kan overnachten in schitterende boomhutten. Val echter niet in slaap want we maken ons op voor de langste klim van allemaal en trekken verder langs de E25 richting Houffalize. Na nog enkele onvermijdbare kuitenbijters word je beloond met een zalige afdaling van 4km naar het centrum van Houffalize waar eeuwige roem op je ligt te wachten! Deze route telt 15 hellingen.

Praktische info

Hoe werkt het en hoe ziet mijn graveltocht eruit?

De eerste editie van Houffa Gravel verloopt uiteraard op een veilige manier volgens de geldende, sanitaire regels. Zo starten alle deelnemers per dag in tijdsslots waarbinnen ze vrij kunnen starten. Op die manier garanderen we voldoende afstand tussen de deelnemers. Tijdens je online inschrijving kan je de gewenste datum en tijdsslot aanduiden.

Na je inschrijving ontvang je per mail een e-ticket waarmee je je kaderplaatje ter plaatse kan ophalen aan de startlocatie. Opgelet: een kaderplaatje is vereist om je tocht aan te vatten.

Na je tocht over het prachtige parcours belonen we je met een leuke goodiebag en een lekker streekbiertje. Kortom, een gloednieuw format om op een veilige maar toffe manier te gravellen door één van de mooiste streken van ons land!

Deelnamepakket voor elke deelnemer

Naast een parcours om van te smullen in een adembenemend decor bieden we je ook een uitgebreid deelnamepakket aan:

 • Gpx-file
 • Bepijld parcours
 • Uitgebreide bevoorrading aan de start (coronaproof)
 • Technische ondersteuning & depannagedienst
 • Mooie goodiebag van onze partners
 • Lekkere La Chouffe om mee naar huis te nemen.
 • Verzekering tijdens je graveltocht (meer info).

Bereikbaarheid en parking

Start & finish: Centre Sportif de Houffalize, Cour-de-l'Abbaye 15, 6660 Houffalize

Parking: Industriezone ‘Les Cheras’. Gelieve na het verlaten van de autostrade de pijlen naar de parkings te volgen.
GPS-coördinaten: Route du Vieux Chêne 2, 6661 Houffalize

Na het parkeren van je wagen kan je de pijlen tot aan de start volgen.

Fuel your gravel ride with 6d Sports Nutrition!

6D Sports Nutrition voorziet een mix van gels en snacks om Houffa Gravel door te komen en aan de start kan je jouw bidon vullen met onze Isotonic Sports Drink.

Daarnaast geniet je exclusief van een kortingscode van 10% (kortingscode: GRAVEL10), geldig op hun webshop of bij één van hun deelnemende fysieke verkooppunten.

Bekijk hier alvast jouw voedingsschema & bereid jezelf voor op een dag vol gravelplezier!

45 km 70 km 95 km

Gezondheid

De organisator raadt iedereen aan om geen zware inspanningen te leveren waarop men fysiek niet goed voorbereid is. Maak verstandige keuzes aangaande de afstand die je wil afleggen en/of het tempo dat je je lichaam wil opleggen. Wie prestatiegericht en aan hoge intensiteit wil sporten, laat zich best jaarlijks controleren door een (sport-)arts.

Het voorleggen van medische attesten is niet verplicht. Het is aan de sporter zelf om te beslissen hoe hij omgaat met de informatie die hij meekrijgt tijdens een medische controle. De organisator draagt dienaangaande geen verantwoordelijkheid.

Voor meer informatie klik .

BELANGRIJK: heb je symptomen van Covid-19, dan vragen we je om thuis te blijven!

Sporten is leuk, gezond en voor de meeste mensen zeer veilig. Sommige personen hebben echter een verhoogd risico op problemen tijdens de fysieke activiteit, waardoor extra medische opvolging mogelijks is aangewezen. Als je voldoet aan één of meerdere van onderstaande condities, dan is het raadzaam om contact op te nemen met je arts of een sportmedische keuring te ondergaan vooraleer je meer of intensiever gaat sporten:

 • Je neemt medicatie ter behandeling van hoge bloeddruk, hart- en vaatziekte, longziekte
 • Je hebt ooit last gehad van hoesten, kortademigheid of andere ademhalingsstoornissen tijdens of na inspanning of je lijdt aan asthma
 • Je hebt de afgelopen 5-10 jaar gerookt of je bent nog niet langer dan 6 maanden gestopt met roken na een periode van 5-10 jaar
 • Je hebt een hoge bloeddruk en/of een verhoogde cholesterolwaarde
 • Je bent flauwgevallen of duizelig geworden tijdens of na een inspanning
 • Je hebt ooit hartkloppingen, ritmestoornissen of pijn in de bortstreek gehad tijdens of na het sporten of men heeft je ooit verteld dat je een hartgeruis hebt
 • Een familielid, jonger dan 55 jaar is plots gestorven wegens gezondheidsproblemen (hart- en vaatziekte, wiegedood)
 • Je hebt problemen met de lever, nieren of schildklier, diabetes

Fotoservice

Sportograf.com is de officiële fotoservice van Houffa Gravel! Door hun jarenlange ervaring als fotograaf, maar ook als sporter, zorgen zij steeds voor de perfecte actiefoto’s om jouw topprestatie in beeld te brengen.

Bekijk hier jouw foto’s van Houffa Gravel na afloop van het event.

FAQ

Welke maatregelen worden er genomen om een veilig verloop van het event te garanderen?

Als organisatie hebben we een nieuw format uitgewerkt om de veiligheid en het comfort van onze deelnemers te maximaliseren. Heel wat van deze maatregelen worden uitvoerig beschreven in deze FAQ.

 • Je graveltocht verloopt op een veilige manier.
 • Er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
 • Gelimiteerde tijdsslots per dag voor een optimale spreiding van deelnemers.
 • Vrije start in het door jou gekozen tijdsslot.
 • Je volgt de pijlen of rijdt op basis van de gpx.
 • Hou je aan de social distance regels en fiets maximaal met 9 anderen.
Take Care

Is er een tijdslimiet?

Er is geen tijdslimiet. Iedereen fietst op zijn eigen tempo. Houd er wel rekening mee dat de finish elke dag sluit om 17u. Kies een tijdsslot in functie van je tempo en gekozen afstand zodat je voldoende tijd hebt om te finishen!

Kan ik de dag zelf nog inschrijven?

Omwille van de maatregelen i.v.m. Covid-19 is het NIET mogelijk ter plaatse nog in te schrijven.

Ben ik verplicht om te starten in het door mij gekozen tijdsslot?

Om de regels rond social distancing en de veiligheid van alle deelnemers te kunnen garanderen is het uitermate belangrijk om je te houden aan het door jou gekozen tijdsslot. Binnen jouw tijdsslot kan je vrij starten.

Is er bevoorrading?

Voor de start krijgt iedere deelnemer een uitgebreid bevoorradingspakket voor onderweg.

Als organisatie bieden we onderweg geen bevoorradingen aan, omwille van de huidige maatregelen i.v.m. Covid-19.
Na de finish ontvangt iedere deelnemer een leuke goodie bag en een lekker streekbiertje.

Moet ik een mondmasker dragen?

Het dragen van een mondmasker wordt sterk geadviseerd voor en na je fietstocht. Tijdens je deelname zelf is een mondmasker niet verplicht.

Zijn er kleedkamers en douches?

Er zullen uitzonderlijk geen kleedkamers/douches ter beschikking zijn.

Wat gebeurt er met mijn inschrijving indien het niet kan doorgaan?

Als Houffa Gravel niet kan doorgaan, zullen we een nieuwe datum zoeken en brengen we iedereen hiervan op de hoogte via e-mail.

Partners

Title partner

Main partnersLocal partners

Official suppliers

Media partners

CONTACT

Wij zijn als organisator uiteraard zeer geïnteresseerd in je ervaring van ons evenement. Wij horen graag je opmerkingen, reacties of ideeën. Vul het onderstaande formulier in. Wij kijken alvast uit naar je reactie.

ORGANISATIE & PERS

Sportinez & Golazo
Schoebroekstraat 8
3583 Paal-Beringen
België

T: 0032 45 99 00

E: info@golazo.com

Golazo
Sportinez